Rouwverwerking en verstandelijke beperking (6)

Bijna altijd is het belangrijk voor de rouwverwerking dat (ook) mensen met een verstandelijke beperking concreet worden betrokken bij het afscheid van een goede bekende. Maar er zijn uitzonderingen.

Vincent was betrokken bij de begrafenis van zijn opa. Zijn ouders hadden hem verteld dat opa ziek was en later dat opa dood was gegaan. Hij was er ook bij toen de afscheidsdienst werd gehouden en later op de begraafplaats. Dat leek allemaal goed te gaan, totdat de kist zakte. Dat was voor Vincent te heftig. Hij raakte helemaal in paniek.

De weken daarna durfde Vincent niet meer te slapen. Hij durfde zijn bed niet eens meer in. Want dat bed kon zómaar door de grond zakken. En dan lag hij dus ook onder de grond.

Vincent heeft grote moeite om fantasie en realiteit te scheiden. Als hij iets op televisie ziet denkt hij direct dat het écht is. Eerder heeft hij zo’n periode van grote angst mee gemaakt toen hij in een film zag dat een paard in het moeras weg zakte. Toen durfde hij niet meer buiten te lopen. Je kon immers zómaar door de grond zakken?

Bij Vincent is sprake van een bijna chronisch psychotisch beeld. Wat hij bedenkt in zijn fantasie wordt direct werkelijkheid. Eigenlijk heeft hij geen enkele grip op de realiteit. Bij een man zoals Vincent is het de vraag of je hem bij het hele proces van het afscheid moet betrekken. Een chronisch psychotisch beeld kan aanleiding zijn om een uitzondering op de regel te maken. Niet alle mensen met een verstandelijke beperking móét je concreet betrekken bij het afscheid van een goede bekende.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.