Wat valt jou op? (autisme)

ouderen spelen

De afgelopen week vroeg ik aan een autistische jongen wat hem in dit plaatsje op viel.
Zijn reactie was: “Dat die meneer zijn voet in het mandje zet”.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen associaties bij dit plaatje. En voor sommige woorddenkers vallen dan ook meteen de woorden op die aan de zijkanten zijn geplaatst. Maar daarnaast zal bijna iedereen het idee hebben dat dit toch wel een bijzondere activiteit is voor twee oudere mensen.

Wat misschien niet afwijkend is, is dat de oudere vrouw de oudere man op sleeptouw neemt (vrouwen zijn doorgaans langer vitaal dan mannen). Maar een man op deze leeftijd op een hobbelpaard, voortgetrokken door een vrouw op een scootmobiel, dat kom je toch niet zo vaak tegen.

Ik schrijf dat maar even, voor het geval het je toch niet was opgevallen…

Ook bij navraag kon de autistische jongen niet bedenken dat dit toch wel een beetje een vreemde situatie is. Hij bleef maar vragen stellen over die voet in dat mandje.

Het laat iets zien van ‘klassiek’ autistisch denken: detailgericht en moeilijk van een bepaald denkspoor af te krijgen…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.