Rondje Schermer en Beemster (6)

Noordbeemster MijzerwegOver de Mijzerweg fietsen we naar het westen, in de richting van de polder Mijzen. Op de sloot en langs de randen van de weilanden ligt nog sneeuw. Nu de zon bezig is onder te gaan wordt het ook best fris.

Maar de wereld zit hier logisch en ook rechthoekig in elkaar. De Mijzerweg leidt naar de polder Mijzen. Beemster bij Schermerhorn

Een paar kilometer verderop ligt het dorp Schermerhorn. Je zou denken dat Drees hier ook ergens ligt, maar die ligt ergens anders.

Ooit lag Schermerhorn (net als De Rijp) temidden van de woelige baren, want Schermer en Beemster maakten deel uit van de Zuiderzee. En regelmatig breidde de zee zijn territorium uit en werd het land kleiner. Het had niet veel gescheeld of Noord-Holland was bijna helemaal in zee verdwenen. Schermerhorn 3

Rond Schermerhorn ligt een groot aantal poldermolens. Dat moest ook wel, want anders zouden de vers bemalen polders direct weer vol hemelwater lopen. Ten westen van Schermerhorn zien we in één oogopslag negen molens. We fietsen hier weer langs de rand van de Schermer. In de verte zien we de skyline van Alkmaar.

Schermer Molenweg zonsondergang2Vroeger zocht het water hongerig naar land, nu doet Alkmaar hetzelfde. Want waar moeten de nieuwe inwoners een huis vinden? De stad ligt ingeklemd binnen zijn eigen grenzen….

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.