Slapen

Als kind was ik een slechte slaper.
Het was een hele strijd om in slaap te komen, vooral in de zomer.
Eén van de fouten die ik maakte (maar dat wist ik toen natuurlijk nog niet) was dat ik van dat slapen een strijd ging maken. Als je móét slapen kun je juist niet slapen.
Een verklaring die ik geef aan mijn slaapprobleem was dat ik veel te druk was in mijn hoofd. Ik maakte alles heel intensief mee. En dat terwijl er in de jaren ’50 helemaal niet zoveel gebeurde. De wereld was behoorlijk voorspelbaar.

Het grootste probleem rond het slapen in onze tijd is dat we geen tijd meer nemen voor de overgang tussen dag en nacht. Om melatonine aan te kunnen maken (dat helpt je over de slaapdrempel heen) moet je weinig prikkels hebben. Vroeger ging dat vanzelf. Er waren geen radio en televisie en er was al helemaal geen internet. En om bij kaarslicht een boek te gaan lezen, dat hield je ook niet lang vol (als er al boeken in huis waren).

De moeder van Mariska had feilloos door hoe ze haar autistische dochter over de slaapdrempel heen kon helpen. Ze had een dimmer op de lampen in huis. Vanaf 8 uur ’s avonds werd het licht steeds zwakker. Om 9 uur gingen ook de rolluiken nog dicht. Tegen half tien lag de overdag zo drukke Mariska al half te slapen op de bank. Dan bracht haar moeder haar in een heel rustig tempo naar bed. Het tanden poetsen en het douchen waren dan al gebeurd. Want (in tegenstelling tot wat veel mensen denken): Mariska werd kláárwakker van het douchen. Het waren teveel tactiele prikkels op haar hoofd…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.