Urk


Rond 1965 kwam ik bijna ieder jaar op Urk.

Op Urk, want het blijft een eiland, of het nu vastgeklonken zit aan een polder of niet. De Urkers blijven toch andere mensen dan de rest van Flevoland.
En hoe klein in aantal inwoners ook, Urk geniet landelijke bekendheid. Daar zorgen de Urkers wel voor.
Ik kwam vroeger op Urk op doorreis naar Doldersum (Drenthe), waar ik bomen mocht kappen. Mochten jullie vinden dan Drenthe wat kaler is dan je dacht: dat is mijn schuld.

Met de fiets uit de Zaanstreek naar Enkhuizen, daar de boot naar Urk en dan weer verder fietsen. Uiteraard zonder versnellingen, kom daar tegenwoordig maar eens om!

Deze keer fietsten we mét versnellingen vanuit Zwolle naar Urk, staken per zeilschip over naar Enkhuizen en fietsten daarna verder naar Alkmaar.  

Urk is in veel opzichten een buitenbeentje in Nederland. Zo haalde de SGP in 2012 ruim 51% van de stemmen.

De ruim 18.000 inwoners kunnen op zondag in 20 verschillende kerkgebouwen naar een preek luisteren. Bij voorkeur op hele noten.

Maar liefst 32% van de inwoners is beneden de 14 jaar oud (het hoogste percentage jongeren in Nederland) en 8% van de bevolking is boven de 65 jaar oud (het laagste percentage in Nederland). Niet dat Urkers minder oud worden, zo zit de bevolkingsopbouw in elkaar. Geen wonder dat Urk uit zijn voegen barst. Als de polder er niet was gekomen hadden ze hier torenflats moeten bouwen.

Een bijzonder comité op Urk is het Comité Urker Schedels. Dat zit zo: rond 1930 dacht men dat op Urk het oudste ras van Nederland woonde. Van een begraafplaats werden schedels gestolen en naar de Universiteit van Utrecht gebracht. Het comité wil dat deze schedels weer terug komen op Urk.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.