Tanden knarsen

In mijn werk heb ik nogal eens te maken met mensen die in ernstige mate hun tanden knarsen (bruxisme). Ik zie het o.a. vrij regelmatig bij mensen met een laag ontwikkelingsniveau met het Syndroom van Down. Dit gedrag kan op den duur leiden tot een tot bijna op het het tandvlees afgesleten gebit.

Bij de cliënten op mijn werk zie (en: hoor!) ik dit gedrag overdag. Veel vaker komt het gedrag echter ’s nachts voor. Het is een vrij bekend verschijnsel bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Het is dan bijna altijd onbewust: je hebt het zelf niet in de gaten.

Het knarsen (excentrisch bruxisme) is het meest bekend, maar er zijn ook mensen die hun kaken bijna als een pitbull op elkaar klemmen (centrisch bruxisme). Dat is ook niet zo gezond en je wordt ’s morgens met een pijnlijke kaak wakker.

Tegenwoordig wordt vermoed dat het gedrag dan een parasomnia is, een slaapstoornis. Je kunt denken aan een parallel met slaapwandelen en met praten in de slaap. In dit geval treedt er onbewust vanuit een de hersenen een activering van de kauwspieren op.

Bekend is wel dat stress ook van invloed kan zijn. Er zijn mensen die vertellen dat ze vaker en heftiger de tanden knarsen als ze het erg druk hebben. Ook lijken roken en het gebruik van alcohol en drugs de kans te vergroten dat iemand gaat tanden knarsen.
De tandarts ziet snel aan iemand’s gebit of de persoon knarst. Hij zal ook onderzoeken of de oorzaak kan liggen in een probleem met het gebit of in een slecht passende beet.
Behandeling van onbewust gestuurd gedrag is altijd moeilijk. Je kunt iemand niet steeds wakker maken om zich bewust te worden van het knarsen. De behandeling zit dan ook in een aanzienlijk aantal gevallen in preventie, zoals een beugel die het knarsen onmogelijk maakt.
Als de reden overdag een gevolg van onvoldoende stimulering is kun je bijvoorbeeld denken aan meer activiteiten of het eten van bijvoorbeeld wortels.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Tanden knarsen”

  1. Hallo Henk.
    We hebben het er al over gehad, maar ik doe ze allemaal. Knarsen, slaapwandelen en praten in mijn slaap. Gelukkig wordt ik ook elke dag weer fit wakker dus ‘stoort’ het mijn functioneren niet!

    Gr Judith

  2. Interessant artikel Henk, heel herkenbaar voor 1 van de cliënten die palliatief beleid had…. Mond ook stijf op elkaar. Soms was het zomaar een paar weken over om daarna weer in volle hevigheid terug te komen. Ik heb me laten vertellen dat het ook als bijverschijnsel van medicatie kan voorkomen, weet je daar meer over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.