Van Almelo naar… (4)

Even voorbij Sibculo tref ik een klein monument aan. Het Werkkamp Balderhaar was in 1938 gebouwd ten behoeve van de werkverschaffing. In 1942 werden er Joden uit Groningen ondergebracht. Later werden ze afgevoerd naar Westerbork. Een klein monument als onderdeel van één van de grootste drama’s in de geschiedenis.

Daarna diende het kamp als onderdak voor mensen die verdreven waren als gevolg van de bouw van de Atlantikwall. Vanaf de kust kwam je dus opeens in het binnenste binnenland van Nederland terecht. In 1953 werd het kamp afgebroken. Tegenwoordig vindt er in dit gebied zandwinning plaats. In het land rond Sibculo liggen dan ook op diverse plekken enorme molshopen en zijn er grote kuilen en plassen te vinden. Gelukkig is het land behoorlijk beboomd: een vorm van coulissenlandschap. De bulten, gaten en de industrie vallen dus niet al te erg op.

Ik heb geen idee wat me allemaal te wachten staat, zonder kaart laat ik me gewoon verrassen. Dan kom je ook in dorpen en gehuchten waar je nog nooit van hebt gehoord, zoals Ebbenbroek. Hoewel ik een afritsbroek aan heb heet de weg hier de Verlengde Broekweg. Ebbenbroek staat niet eens vermeld als officiële plaatsnaam binnen de gemeente Hardenberg. Ik blijf dan ook landerig fietsen, met af en toe een vrijstaand huis of een boerderij. 

Toch gebeuren er wel spannende dingen rond Ebbenbroek: een trekker rijdt te snel over een verkeersdrempel en schampt met zijn onderkant de weg, waarna er een enorm geratel ontstaat. Ook in deze rustieke omgeving is haastige spoed zelden goed. 

Een bord op een kruising verwijst naar dorpen in Duitsland. Even over de grens trekt altijd, maar ik wil toch ook de laatste fietsgaatjes van Nederland met eigen ogen verkennen. Dus kies ik voor de binnenlandse route. Opnieuw leidt de weg mij door rustieke  buurtschappen, zoals Venebrugge en Hoogeweg.

Op twee plekken liggen omgevallen borden van een omleidingsroute. Of het heeft hier gestormd, óf de plaatselijke hangjeugd is bezig geweest óf de borden zijn niet geldig. Ik fiets dus gewoon rechtdoor. Over het Overijssels Kanaal blijkt een brug te zijn afgesloten. Er is wel een hoge voetgangers-noodbrug gebouwd, maar vanwege de kwetsbaarheid van mijn ongevals-been durf ik dit obstakel niet te nemen. Ik kies daarom voor een route aan de oostzijde van het kanaal. Aan de overkant ligt Hardenberg. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.