Schever dan Pisa

We staan hier aan de voet van wat waarschijnlijk is dit de scheefste kerktoren van Nederland is. Het is de toren van de Walfriduskerk in Bedum.
Ik zeg ‘waarschijnlijk’, omdat er verschillende cijfers in omloop zijn over hoe scheef kerktorens kunnen zijn.
Volgens de informatie van een zekere Jacob van Dijk hangt zou de top van de toren van Bedum -als hij honderd meter hoog zou zijn – 7,33 meter buiten het grondvlak ‘hangen’.

De toren van Pisa hangt met honderd meter ‘slechts’ 7.15 meter uit het lood. Die trekt heel wat meer bezoekers dan de toren van Bedum. Daar zie je slechts af en toe een toerist (zoals wij).

Daarmee komt de toren van Bedum nog niet in het Guiness Book of Records. De toren van Suurhusen (Ost-Friesland) hangt bijna 10% uit het lood. Het is geen hoge toren, dus de schade valt mee (bijna 2½ meter op ruim 27 meter hoogte).

De  toren van de Sint Janskerk in Gorkum heeft ook een poging gewaagd om in het Guiness Book of Records te komen. Maar omdat men tijdens de bouw al ontdekte dat de fundamenten verzakten heeft men destijds maar besloten om de scheve toestand in rest van de toren te corrigeren. Een omvallende toren geeft immers ook een hoop rotzooi. Daarom heeft die toren heeft dus een knik. Het is dan ook een vriendelijke toren: hij knikt naar iedereen. Het fundament van de toren zie je op de onderste foto. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

7 gedachten over “Schever dan Pisa”

  1. Iets van Hoogezand-Sappemeer-Zuidbroek-Scheemda-Winschoten-Nieuweschans staat mij nog heel vaag voor de geest maar Bedum .. nee .. ik kan het nergens in mijn geheugen vinden. Of dat aan mijn merkwaardige geheugen of aan het feit dat ik op een andere school zat, valt toe te schrijven weet ik niet. Ik was toch vroeger echt een kei in aardrijkskunde maar nooit een goeie stamper.

  2. @ Dick: Heb je vroeger niet de stations geleerd met aardrijkskunde? Groningen > Sauwerd > Bedum > Stedum > Loppersum > Appingedam > Delfzijl.
    Bedum ligt 8 km. ten noorden van ‘Stad’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: