Gekantelde caravan in Düren


Mijn Gazelle bracht mij gisteren in Düren.
Dat heb je wel eens. Je bent het helemaal niet van plan en tóch kom je in Düren.
’s Morgens om 6 uur was ik in de trein gestapt, geen idee waarheen, en zo belandde ik in Heerlen, nam daar de trein naar Aken en stapte toen eindelijk maar eens op de fiets, maar opnieuw met onbekende bestemming.

Eerst besteeg ik bij Stolberg de Eiffel. Dat is nog eens wat andere koek dan het vlakke Groningen.
Toen ik de Eiffel weer afdaalde met snelheden van tegen de 50 km. per uur kwam ik vanzelf in Düren terecht.

Waar je ook komt in Duitsland, overal kom je de Tweede Wereldoorlog tegen. Vóór de oorlog was Düren één van de rijkste steden van Duitsland. Op 16 november 1944 van 15.23 uur tot 15.44 uur lieten geallieerde vliegtuigen 5736 zware bommen vallen op de stad, die daarmee totaal verwoest werd. In 21 minuten tijds werd eeuwen aan historie verwoest. Bij de strijd rond Düren kwamen niet alleen veel burgers om het leven, maar ook 44.000 militairen.

Men heeft niet geprobeerd het historische stadscentrum te herstellen. Ook het merkteken van de stad, de 100 meter hoge toren van de Sankt Annakirche, werd niet herbouwd.

Her en der verspreid in Düren vind je nog een paar opgekalefaterde oude gebouwen. Maar als je beter naar bovenstaande foto kijkt (ik vergroot even een detail uit), dan zie je iets bijzonders. Is dit een ongeluk, een gevolg van criminaliteit of is het kunst?

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: