Kinderangsten (1)

1. OMSCHRIJVING
Bang zijn is nuttig. Het beschermt mensen tegen grote gevaren. Door bang te zijn ben je alert en door alert te zijn voorkom je ongelukken. Kinderen die niet bang zijn vormen een gevaar voor zichzelf en voor hun omgeving.

Alle kinderen zijn bang, maar er bestaan wel grote verschillen tussen kinderen onderling in de manier waarop ze met hun angst omgaan. Niet de belangrijkste vraag is of kinderen bang zijn, maar hoe ze met hun angsten om gaan.

Angsten vormen een bijzonder primaire reactie bij de mens. Je hele lichaam doet mee. Het hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk en het suike-rgehalte stijgen, de spijsvertering stopt. Je lichaam verkeert in een alarmfase: moet ik vechten of ga ik vluchten? (fight or flight)

Er zijn echter ook mensen die blokkeren in hun angst: ze bevriezen en kunnen geen kant meer uit. “Ik was aan de grond genageld”.

Angst wordt gedefinieerd als (Verhulst, 1997): “Een onplezierig gevoel van beklemming of spanning dat zich duidelijk onderscheidt van andere onplezierige gevoelens zoals depressie, pijn en rouw. Angst gaat gepaard met typische moto-rische en fysiologische verschijnselen”.

2. ANGSTEN BIJ DE BABY

a. Al voor de geboorte reageert de baby op mogelijk gevaar. Hij reageert ook al op de angsten van de moeder. Het functioneren van het lichaam van de moeder (dus ook haar angst met alle lichamelijke gevolgen van dien) is van directe invloed op de ongeboren baby. Moeders die tijdens de zwangerschap aan veel stress worden blootgesteld hebben vaak meer prikkelbare, vaker ontregelde kinderen, met ook vaker fysieke ongemakken.

b. Na de geboorte vallen vooral de lichamelijke reacties op. De baby schrikt van harde geluiden, van plotselinge bewegingen en van lichtflitsen (bijvoorbeeld als er een foto wordt gemaakt). Als hij niet goed wordt vastgehouden (hij ervaart verlies van steun) verkrampt de baby. Er volgt ook een angstreactie op vallen en op pijn. Het is echter nog wel zo dat de baby die angsten niet kan voorspellen. We kunnen nog niet spreken van echte angst, wel van ontreddering die vooral fysiologisch bepaald is. De baby reageert direct op wat er gebeurt, maar hij kan het angstaanjagende nog niet voorspellen.

c. Een bijzondere angst is de scheidingsangst. Die angst heeft te maken met de emotionele ontwikkeling van het kind. Op de leeftijd van ongeveer 6 á 7 maanden ontwikkelt de baby de zgn. object permanentie. Hij beseft dan dat wat hij niet ziet er toch is. Tegelijkertijd gaat hij veel scherper zien. De combinatie van deze twee ontwikkelingen leidt er mede toe dat de baby opeens onrustig wordt als bekende mensen ‘verdwijnen’ en/of als vreemden in de buurt komen (eenkennigheid). Mamma ziet er anders uit dan de buurvrouw, mamma is het meest vertrouwd, de buurvrouw roept angst op.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.