Over zin en onzin van diagnoses (2)

Er wordt veel tijd en energie gestoken in het zoeken naar genetische oorzaken van autisme. Met name bij de klassieke vormen van autisme blijkt regelmatig dat er sprake is van chromosomale defecten. Maar autisme is een dusdanig breed koepelbegrip (geworden), dat ieder optimisme richting een breed omvattende medicamenteuze behandeling veel te voorbarig is.

Schizofrenie
In de jaren ’50 was men zeer optimisch over de behandeling van schizofrenie. Er was een nieuw medicijn, dat alle schizofrenie zou kunnen genezen. Helaas weten we inmiddels dat dat medicijn slechts bij een zeer kleine groep patiënten effect had.

Onlangs las ik dat een onderzoeker denkt het gen voor schizofrenie te hebben ontdekt. Ook hij is optimistisch: nu kunnen we gerichte medicijnen ontwikkelen! Alsof de genetische aanleg en combinatie van factoren bij iedereen gelijk zou zijn.

Marokkanen en schizofrenie

Andere onderzoekers hebben vastgesteld dat schizofrenie onder Marokkanen veel vaker voorkomt dan bij andere inwoners van Nederland. Volgens Malou van Hintum is de kans bij de eerste generatie Marokkanen vier keer zoveel voor komt als bij de rest van de Nederlandse bevolking. En voor de tweede generatie ligt de kans zelfs zes tot acht keer zo hoog. Ik las zelfs dat er ook nog een verband gevonden is tussen de woonwijk waar je als Marokkaanse jongere opgroeit en de kans op het ontwikkelen van schizofrenie.

Is schizofrenie dan (tóch) zuiver het gevolg van een defect gen (en hebben Marokkanen dat gen dan dus veel vaker dan andere mensen in Nederland) óf wordt schizofrenie uitgelokt door een combinatie van aanleg en kwetsbaarheid en omstandigheden waarin iemand opgroeit? Dat laatste lijkt me veel meer voor de hand liggen. En het zou me niet verbazen als dat voor een groot aantal andere afwijkingen ook geldt.

N.a.v. Malou van Hintum: ‘Doe eens normaal’, over zin en onzin van psychiatrische diagnoses. Uitgeverij Bert Bakker, 288 pagina’s, Euro 18,95

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Over zin en onzin van diagnoses (2)”

 1. Hallo Henk, goed stuk zeg!

  Voor een onderzoek binnenkort over schizofrenie is PIP Health op zoek naar mensen die hier mee te maken hebben (als patient, naaste betrokkene, of beroepsmatig).

  PIP Health, (PIP = Patient Intelligence Panel), doet onderzoek naar hoe het is om met allerlei aandoeningen te leven door hier naar te vragen in online enquêtes. Met de inzichten uit onze enquêtes helpen we organisaties in de zorg om hun producten, diensten en informatie voor patiënten te verbeteren.

  Wanneer wij een onderzoek uitsturen doneren we altijd per deelnemer €1 aan een goed doel of patiëntenvereniging, als bedankje voor het invullen. Voor het onderzoek dat er aan zit te komen zullen we zelfs €5 (per persoon die de enquête invult) doneren, aan kenniscentrum Phrenos.

  Via onderstaande link vind je meer informatie:

  http://www.piphealth.nl/Default.aspx?id=77&ids=334665&ref=blSchPhr5&utm_source=blog&utm_medium=referral&utm_campaign=schizofrenie

  Ken je iemand die dit interessant vindt? Stuur hem/haar dan ook onze link. Alvast bedankt!

  Hartelijke groet,
  Kirsten

 2. Ik ga er vanuit dat hoe ingewikkelder de wereld is (en hoe meer er verwacht wordt van ‘de mensch’) hoe meer stoornissen die in aanleg aanwezig zijn, aan het oppervlak komen. In een rustige, ongecompliceerde situatie kunnen veel meer mensen succesvol functioneren dan in een maatschappij waar men telkens opnieuw beslissingen moet nemen, gevaar in allerlei vormen je gevoel van veiligheid bedreigt en waar alles gericht is op prestatie en resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.