De 101-jarige

Zaterdag werd hij 101 jaar oud.
Mijn vroegere hoogleraar theoretische pedagogiek aan de Vrije Universiteit.
 
De enige docent waar de studenten bij zijn binnenkomst van de collegezaal in de roerige jaren ’60 nog voor opstonden. Door vrijwel alle studenten, van links tot rechts, werd hij gewaardeerd.
 
Prof. Dr. J.W. van Hulst.

Als directeur van de Hervormde Kweekschool slaagde hij er in om samen met docenten en leerlingen ongeveer 500 Joodse kinderen uit handen van de Duitse bezetter te houden. Hij kreeg daarvoor de Yad Vashem-onderscheiding.

Zondag was hij te gast bij Ivo Niehe. En het was of hij nog helemaal niet was veranderd. Zijn spraak, zijn interessen, zijn analyse van de wereld…

Hoe wordt je zo 101 jaar oud? Volgens Van Hulst helpt het in ieder geval als je veel leest en meerdere malen per week schaakt…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: