Bijtgedrag bij kinderen

De meeste ouders lopen wel eens rond met de tanden van hun kinderen in arm of been. Want als je een gebit hebt moet je dat ook kunnen gebruiken. En wat is er nu lekkerder dan zo’n hapje mals pappa- of mamma-vlees?

Trouwens, af en toe hoor ik ook wel eens een moeder met bijtneigingen. Die zegt dan tegen haar kind: “Ik kan je wel opeten, zó lief vind ik je…” Vaders heb ik dat nooit horen zeggen. Misschien zit het kannibalisme dus meer in de vrouw.

Bijtgedrag van kinderen roept vaak een heftige reactie bij opvoeders op. Die schattige peuter die jou opeens zo’n pijn doet!

Dat je heftig reageert is logisch, want het doet vaak erg zeer. Bovendien voelt het emotioneel als belastend: bijtgedrag (en spugen) komen dichterbij dan een klap die je oploopt.

Bovendien hebben we in onze reflex ook nog eens de neiging om precies te doen wat niet handig is: je arm snel wegtrekken. Dan heb je echter juist een grotere kans op verwondingen…

Waar komt dat bijtgedrag vandaan? In de ontwikkeling van baby’s en peuters zie je twee momenten. De eerste is als de tanden door komen en ontdekt worden.

De tweede piek is als kinderen al wel beter kunnen denken, maar nog onvoldoende in staat zijn om te praten. De frustratie van het ‘meer kunnen bedenken dan uitleggen’ leidt nogal eens tot bijtgedrag. Dat bijtgedrag gaat bijna altijd weer over als kinderen met woorden beter kunnen uitleggen wat ze bedoelen.

Bijtgedrag komt heftig binnen. Het is nodig om dit gedrag te begrenzen. Maar bedenk wel dat een jonge peuter nog geen idee heeft dat hij de ander pijn doet.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Bijtgedrag bij kinderen”

 1. Tian beet in China, toen we haar net geadopteerd hadden. En dan met name als we dingen deden die zij niet wilde. Als ik ’s ochtends met haar op pad was en we moesten echt terug naar het hotel en zij wilde net elders kijken….

  Maar voorstelbaar: zo’n heftige periode, net weggerukt uit je vertrouwde thuis met twee vreemden mee, die dan ook nog es niet doen wat jij wil. Uitersten van verwarring, angst en machteloosheid.

  Ze bijt niet meer, maar kan nog wel es boos boos boos zijn.

 2. Hier gelukkig niet. Op peuter na die soms iets te realistisch een leeuwimiteert.

  Bij mijn dochterin de klas zit een meisje van bijna zeven jaar die rgelematig bijt. Logisch dat die niet populair is bij de rest.

 3. Mijn kleindochter van nu bijna anderhalf heeft inderdaad zo nu en dan de neiging om te bijten. Kan dus samenhangen met de momenten dat er tanden doorkomen.

  Mijn dochter, schoonzoon, en ook ikzelf als oppasoma maken haar wel degelijk duidelijk dat ze dat niet mag doen. We beseffen dat ze nog niet doorheeft dat ze daarmee pijn kan doen.

  Overigens is ze heel hard bezig te leren praten, dus als ik je goed begrijp zal ze dan minder de ‘noodzaak’ gaan voelen om te bijten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.