Nederlandse Vereniging ter Systematisering van de Chaos

Ooit was ik lid van de ‘Nederlandse Vereniging ter Systematisering van de Chaos’. Die vereniging bestond niet echt, maar dat maakte de chaos alleen nog maar interessanter. Hoe laat je een niet bestaande vereniging een chaos systematiseren?

Ieder mens heeft zijn eigen ordeningsprincipes. De meeste mannen doen geen dopje op de tandpasta en de meeste vrouwen ergeren zich daar aan. Eigenlijk vind ik het trouwens al een hele winst áls mannen hun tanden poetsen. Laten we daar maar eens mee beginnen.

Persoonlijk kan ik wel enige ordening gebruiken. Doordat mijn hoofd snel overprikkeld raakt moet ik er voor zorgen dat mijn omgeving er niet al te losbandig uit ziet. In tegenstelling tot Xiwel geef ik dus de voorkeur aan een opgeruimd bureau. Dat wil niet zeggen dat mijn archief ook optimaal geordend is, maar ik moet in ieder geval niet zien dat het niet geordend is. Van zichtbare chaos raak ik mijn concentratie kwijt.

Het is voor jezelf belangrijk om te weten hoe je ordent. Wat geeft jou rust in je hoofd? Kijk maar eens naar boekenkasten. De één sorteert op grootte, de ander op kleur, de derde op thema, de vierde op alfabet van de auteur.

Het wordt lastig als je één huishouden gaat voeren met iemand die heel anders ordent. Een musicus had zijn duizend CD’s geordend op geboortejaar van de componist, maar hij trouwde met een musicale echtgenote met al bijna evenveel CD’s die op typen compositie ordende.

Als de relatie geen musica was geweest was het probleem niet zo groot geweest. Dan had de muzikale echtgenote gewoon gezegd: je gaat je gang maar! Maar nu ging het om een thema dat voor beiden erg belangrijk was.

De eerste vijf jaar bestond hun relatie dan ook deels uit het er over eens zien te worden hoe er nu geordend moest worden. Het eindigde in twee aparte kamers met ieder een eigen ordeningsprincipe….

Zo heb ik dan ook op mijn studeerkamer mijn eigen boekenkasten en Tineke heeft haar boekenkasten beneden en op zolder…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Nederlandse Vereniging ter Systematisering van de Chaos”

  1. Wilde hier een fotootje plakken van een behaarde en bebaarde Henk Algra in jonge jaren, opgedoken via facebook! Helaas wil het “plakken” niet lukken. Gevaar is ook dat het de verkeerde Henk Algra is maar het gezicht van de Henk Algra in de herfst van zijn leven, lijkt toch wel erg op die behaarde en bebaarde Henk Algra in de lente van zijn leven.
    Stuurde gisteren nog een Leekerweide leerling op pad met de opdracht “vraag dat maar aan Henk Algra”. Met de gedachte dat het de Henk Algra van Noorderhaven was, die altijd op de fiets zat en nooit auto zou gaan rijden !
    Maar volgens haar werkte je niet meer op Leekerweide, met weer als gevaar dat dat ook weer een hele andere Henk Algra is. Zag je een paar jaar geleden ook al op tv. Wat een chaos, zijn het allemaal Henk Algra’s of is het toch een en dezelfde???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.