Borderline en Rupsje Nooit Genoeg

Iedereen gaat wel eens over de grens van de ander.
Je schat een situatie verkeerd in, je maakt een opmerking die iemand ‘raakt’, je stelt een vraag die niet gepast is.

Eén van de kenmerken van mensen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis is dat het overschrijden van grenzen van anderen een patroon geworden is.

Iemand met een borderline-stoornis heeft er grote moeite mee dat de dokter, de dominee, een andere hulpverlener, de buurvrouw, een familielid niet altijd beschikbaar is. Ze hebben de neiging om juist op onmogelijke momenten contact te zoeken. Daarmee moet zo’n persoon dan bewijzen dat hij om de ‘borderliner’ geeft. De grensoverschrijding zit er in dat iemand met borderline de relatie definieert als ‘altijd beschikbaar zijn’. Als je niet altijd beschikbaar bent, ben je geen goede hulpverlener en geen goede vriend.

Een subtiele vorm van grensoverschrijding is de volgende zin: “Je begrijpt me niet.” Mensen ‘tegen wie zo’n zin wordt gezegd worden vaak direct actief. Want dat wil je niet. Je doet toch ontzettend je best om de ander te begrijpen?

De grensoverschrijding is dat mensen met borderline de relatie definiëren als een contact waarin ze altijd begrepen worden.

Er bestaan geen contacten waarin mensen elkaar altijd zullen begrijpen. Ook als je 40 jaar getrouwd bent begrijp je de ander maar voor een deel.

Voor mensen met een ernstige vorm van borderline-stoornis is de titel van een boek typerend. Rupsje Nooit Genoeg. Mensen in de omgeving worden emotioneel opgegeten. Maar als dat genoeg was, viel er misschien nog mee te leven. Het is ook nooit genoeg. Als de één het niet meer redt, volgt er weer een ander….

Tenzij…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

5 gedachten over “Borderline en Rupsje Nooit Genoeg”

  1. Neuroot narcist wordt tegenwoordig ook als scheldwoord gebruikt en nu ook al borderliner als scheldwoord gebruiken. Voor wie er maar enigszins op lijkt van goh het lijkt wel een borderliner. Dan kennen ze diegene maar oppervlakkig en dan zeggen ze dat al. Net zoals iemand die op anorexia lijkt en dan vergelijken ze iemand daar al oppervlakkig mee die er enigszins een schijn van weg heeft. Wat oppervlakkig. het moet wel met respect en serieus beoordeeld worden en dan liever niet door personen met overambitieuze scoringsdrift zonder ervaring en diepgang en ernst. Meestal therapeuten met een onvolgroeid ego. van die overambitieuze uitwassen. Je kunt niet iedereen over een kam scheren want dan denk je zelf ook zwart wit. De pot verwijt de ketel. Meningen zijn er over verdeeld. Mensen bij voorbaat veroordelen doe je niet. Je moet het zeker weten. Als ze er maar niet lichtvaardig over gaan. Er zijn mensen met aanleg die weten waar ze het over hebben en er zijn het die het zich verbeelden. Arrogante inbeelding en snobisme en die hol en leeg zijn dan alleen de vorm maar niet de inhoud kennen. van die brallers van veel geschreeuw en weinig wol.

  2. Dit is een helder stukje. Wil het graag aanvullen met: Kenmerk een van de is -gebruiken-
    Van zowel zaken als personen. Als borderliners je niet meer kunnen gebruiken word jij als oud vuil gedumpt, zowel als omstander of relatie of zelfs kind. De manier bij uitstek bij stukje omschreven is gehetenL Manipuleren. En manipuleren kan inhouden, liegen, bedriegen, bedreigen, oplichting, verdraaien van verhalen, en ga zo maar even door.
    Wil u wijzen op de omscrhijving van Bielicky, als ik de naam tenminste goed schrijf, een bekende psycholoog, psychotherapeut bij mijn weten. Duits geschreven desalniettemin prima omschreven en helder voor velen ook en herkenbaar.
    Overigens is het niet te omschrijven omdat de benoemde kenmerken in de ggz die tien of negen lange na niet de lading dekt. Vroeger was term bijvoorbeeld psychopathische hysterie of adersom, dch als je zou zeggen die mensen hebben psychopathisch gedrag krijg je vele bezwaren toegeworpen, terwijl tussen vier muren een goede psychiater zegt zeker is dat zo.
    Daarom ook dient helderheid en eenduidigheid te komen. Aangezien dit verschuilgedrag en NIET benoemen (je ziet het bij de eigen ouders die eraan meedoen veelal al, door gedrag te ontkennen c.q. zelfs feiten gepleegde te ontkennen van kinderen met bl), dus juist het zieke gedrag en handel en wandel in stand houden nota bene! Grenzen aangeven doch niet alleen ook de verantwoording terugleggen bij die personen zelf, en afdwingen van, helaas ontbreekt het “afdwingen”. Zie krantenbericht deze week nog: Dame met BL die nota bene tot drie maal toe politie mishandelt! Rechter geeft dame “nog een kans” en dame zegt zelf “tja ik heb borderline” en ziedaar het “misbruik etiket” als kenmerk. Men trapt er zelfs als rechters in…. Voer meldPLICHT in in plaats van het nu ingevoerde meldrecht, tegen kindermishandeling. Voor met name die groep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.