Ruhrfietsen


Eén van mijn vaste fietsdoelen is het Ruhrgebiet.

Bijna dertig jaar geleden deed ik de eerste poging om daar te fietsen. Maar op de brug bij Wesel zonk de moed mij in de fietsschoenen. Bovendien zei een andere fietser tegen mij: “Sie bekommen eine Lungentzunderung.” Wat dat precies is weet ik niet, maar het klonk als medisch niet verantwoord.

De afgelopen jaren fietste ik vijf tot tien maal per jaar door het Ruhrgebiet. Maar ik ben er nog lang niet uitgekeken.

Deels komt dat door de structuur van het gebied. Tot ongeveer 1850 was dit een landelijk gebied met tientallen dorpen. Daarna kwam de mijnbouw. Overal ontstonden mijnwerkersdorpen. En vervolgens de industrie. Zo ontstond er een enorme lappendeken aan bebouwing.

De zware industrie is voor een groot deel verdwenen. Deels is de industrie omgebouwd of er is een toeristische attractie van gemaakt. Af en toe kom je nog wel grote staalbedrijven tegen, zoals op deze foto hoogovens ten noordwesten van Duisburg. Maar je krijgt er geen problemen met je longen meer.

In het gebied wonen 6 miljoen mensen. Het is één van de meest verstedelijkte gebieden van Europa. En toch is het ook één van de streken met de minste criminaliteit….

De enorme lappendeken aan wegen, bebouwing, industrie, spoorlijnen en natuur maakt het gebied nu zo afwisselend. Je bent er namelijk voortdurend de weg kwijt. De Nederlandse logica van polders heb je daar helemaal niet. Het is een wirwar waar ik nog steeds niets van snap.

Die wirwar: daar houd ik van, want ik laat me graag verrassen. Als ik maar weer op tijd de weg weet om weer ’s avonds thuis te zijn…

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Ruhrfietsen”

  1. Henk, het is lungenentzundung. Volgens Wikipedia is het longontsteking. Of in ieder geval een onsteking aan de luchtwegen.
    Groeten Janneke Kemker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.