Lichaamstaal

Er wordt wel beweerd dat 80% van onze communicatie non-verbaal is. Dat wil zeggen dat maar 20% van wat we communiceren door middel van woorden gebeurt.

Daarom is het erg belangrijk om bij het kijken naar menselijk gedrag en bij het luisteren op de lichaamstaal te letten.

Wat wil het zeggen als iemand in zijn neus knijpt tijdens een gesprek? Of als iemand in zijn nek wrijft?

Het is ook belangrijk om te letten op tegenstrijdigheden. Zoals de mevrouw die zei dat ze ergens totáál niet mee zat, dat was geen énkel probleem voor haar. Alleen al de nadruk waarmee ze het zei deed vermoeden dat er wél iets aan de hand was. Maar toen ik zag hoe ze ondertussen wiebelde met haar benen wist ik wel voor 90% dat wat ze zei niet klopte met de feitelijke beleving.

Lang niet alle mensen nemen goed lichaamstaal waar. Neem nu de mannen. Zij snappen er vaak niets van. Uit een onderzoek aan de Harvard Universiteit bleek dat mannen maar 42% van sociale situaties in combinatie met lichaamstaal goed inschatten.

Bij vrouwen blijkt dit 87% te zijn.

Gelukkig blijken mannen in de zorg wél vaak non-verbale signalen in sociale situaties goed in te schatten. Zij ‘presteren’ ongeveer net zo goed als vrouwen.

En laat ik nu een man zijn die al 38 jaar in de zorg werkt. Zou ik het dus eindelijk ook een beetje begrijpen?

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Lichaamstaal”

  1. Dat is wel een erg groot verschil. Ik snap dan ook niet wat wij mannen dan in hemelsnaam met al die calorieën doen als we onze hersenen toch nauwelijks gebruiken!

  2. Dat maakt het communiceren met blinden zo moeilijk. Zij moeten alles van het gesproken woord hebben. Daardoor worden gesprekken al snel heel serieus en gaat er veel mis omdat ze niet zien welk gezicht een ander er bij trekt. Eigenlijk zou je net als in een mail of hier op een weblog af en toe achter een zin ‘big_smiley’ moeten roepen om aan te geven dat je een opmerking niet zo serieus bedoelt. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: