Maffe gewoontes

De meest hilarische les die ik ooit heb gehad was toen we met zijn allen gingen uitwisselen welke rituelen we er op na houden.
Dat kun je natuurlijk ook alleen maar bespreken als de groep veilig is. Dan is er niets meer (te) gek.
We kennen allemaal de rituelen en dwanggedachten uit de leeftijd van de bovenbouw van de basisschool. Met één been op de stoep en één been op de straat. Met je rechterbeen boven aan de trap uit komen, want anders… Die rituelen zijn gebaseerd op de stel je voor dat-angst.

Eén van de cursisten vertelde dat ze rond een jaar of tien altijd in lantaarnpalen klom als er een auto aan kwam. Want als ze met de schoenen op de tegels zou staan zou haar moeder een ongeluk krijgen. Ze vertelde dat ze deze gewoonte inmiddels had afgeleerd, maar er waren andere voor in de plaats gekomen…

Ik meld hier drie van mijn ongevaarlijke, maar ook weinig betekenisvolle gewoontes:

1. De wektijd moet altijd met het eerste cijfer en het laatste cijfer gelijk staan, anders klopt ‘het’ niet. Meestal staat hij op 6.56 en in het weekend bijvoorbeeld op 7.57 of op 8.28 (de wekker moet ook altijd tien minuten voor lopen, trouwens).
2. In een tweepersoonsbed moet ik altijd aan de rechterkant slapen. Nu is dat maar net hoe je het belijkt. Ik moet gemakkelijk met mijn rechterbeen uit bed stappen. Anders stap ik niet met mijn goede been uit bed…
3. In de trein moet ik altijd rechts het raam hebben.

Zó maf is het natuurlijk ook weer niet. Het maffe is alleen dat je je afvraagt wat de zin van zulke gewoonten is.
Je hebt natuurlijk een probleem als je levensgezel (m/v) ook rechts uit bed wil stappen en tegen het raam rechts in de trein wil zitten.
Maar Tineke heeft zich aan mijn eigenaardigheden aangepast…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Maffe gewoontes”

 1. Dat van die basisschool wist ik, ik denk omdat Henk50 daar al eerder over heeft geblogd 😉

  Zelf wilde ik in die tijd alleen op hele trottoirtegels mijn voeten zetten, dus niet op de voegen ertussen. Maar ik raakte niet in paniek als het niet lukte.

  Ik telde ook de traptreden als ik een trap op of afliep.

  En ik denk dat ik in die tijd een voorliefde heb ontwikkeld voor de getallen vijf en vijfentwintig.

  En een voorliefde voor het getal vijfentwintig heb ik nog steeds, en ik denk er dan bij: vijfkwadraat.

  Ook andere kwadraten, zesendertig, vierenzestig en eenentachtig vind ik mooi, maar ze halen het niet bij vijfentwintig.

 2. Eerst mijn schoenen en dan pas mijn jas, maar zelfs dat is geen probleem als het niet lukt. Wel grappig dat ik nu pas lees dat iedereen dat heeft op de basisschool… Ik dacht vroeger dat ik de enige was… Altijd geheim gehouden, haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.