Mannen, vrouwen en calorieën

Op een verpakking lees ik: “Gemiddelde caloriebehoefte voor een volwassen persoon per dag:
* Man 2500 kcal
* Vrouw 2000 kcal”

In de eerste plaats vraag ik mij af waar dat verschil door komt. Ik heb de indruk dat vrouwen regelmatig fysiek zwaarder werk doen dan mannen. Mannen zie ik trouwens bijna nooit werken, want op de teams waar ik bij betrokken ben werken 80 vrouwen en 3 mannen… (vorig jaar was dat maar één man). En die 80 vrouwen staan beslist hun mannetje…

Dus waar komt dat verschil in behoefte aan kCal vandaan? Is dat een oud idee rond fysiek zwaar werk? Of verbrandt de man anders dan de vrouw, slurpt hij meer energie?

In ieder geval biedt mijn geschatte verbranding nu wel mogelijkheden. Zo mag ik 3 kroketten per dag extra nuttigen. Of 2 picolientjes per dag (de kleine gevulde koek van Albert Heyn). Tineke mag er alleen naar kijken…

 Daar zal de diëtist op mijn werk het niet mee eens zijn. Maar zij is ook een vrouw…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

8 gedachten over “Mannen, vrouwen en calorieën”

 1. Overigens weet ik ook van één van mijn zwagers dat hij beduidend minder eet nu hij even in de vijftig is dan toen hij begin twintig was. Hij heeft dan ook geen buikje ontwikkeld tot nu toe.

 2. Mannen hebben (naast dat ze groter zijn gemiddeld en dus meer energie nodig) meer spierweefsel. En spieren gebruiken (naast de hersenen…..) veel energie.

  Vandaar dat sporten zo goed is als je gewicht kwijt wilt. Je wordt niet zo zeer slanker door de energie die je met sporten gebruikt. Dat valt, als je het legt naast je basisstofwisseling, de energie die je nodig hebt om te kunnen leven wel mee. Dan moet je wel heel veel sporten. Maar je kweekt meer spierweefsel en door die vermeederde spiermassa gaat je basisstofwisseling omhoog. En dat is handig om op gewicht te blijven. Vandaar dat Henk zijn AH koeken kan blijven eten…..met al die gefietste kilometers 😉

  En Sven Kramer eet zich waarschijnlijk helemaal suf…..

 3. En de diëtiste geeft wel vaker bijzondere adviezen, vraag maar aan de dokter….. En de liefde van de man gaat door de maag, misschien zijn dat de extra calorieën????

 4. Ik weet niet wat dit aan de discussie bij zou kunnen dragen maar ik heb wel eens gelezen dat onze hersenen ook nogal wat energie gebruiken; iets van wel 20% van het totaal als ik het me goed herinner?

 5. Het is vrij simpel, mannen zijn nog altijd wat groter. En het zal zeker voor een deel achterhaalde ‘wijsheid’ zijn aangezien onze levenspatronen flink zijn gewijzigd. Misschien is het wel zo dat mannen inmiddel 2,1 Mcal en vrouwen 1,9 Mcal nodig hebben. Over calorien praten is überhaupt erg 1960, tegenwoordig wordt gemeten in kilojoules en megajoules.

 6. Of zou het komen omdat mannen wel gewoon een buikje mogen hebben terwijl de meisjes in de Cosmopolitan er allemaal uitzien alsof ze net weer herstellende zijn van een hele zware ziekte?! (Mammalien lijnt nu ook, zeer bewust, en is ontzettend gefrustreerd dat ze geen kroket mag (-; )

 7. Ik ben helemaal geen calorieënteller.
  Ik weet wel dat ik tot mijn dertigste kon eten wat ik wou, en ik at veel, en altijd ondergewicht had, van kind af aan, zonder dat ik daar verder last van had.
  Sindsdien is dat veranderd, en vooral sinds mijn vijftigste moet ik echt opletten dat ik niet te veel eet, anders kom ik zelfs in de zone van overgewicht.

  Volgens één van mijn dochters hebben vrouwen op een aantal tijden in hun leven kans dat hun stofwisseling verandert, waarschijnlijk door hormonale veranderingen.

  Het is een kans, er zijn vrouwen die tot in hoge ouderdom veel kunnen blijven eten zonder ervan aan te komen.

  Mijn bron is dus mijn dochter die dit vast heeft gegoogeld. Ze is wel erg goed in googelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.