Derek Ogilvie ontmaskerd? (2)

Mammalien vertelt dat mensen zo blij kunnen zijn van de antwoorden die Derek Ogilvie geeft.
Daar heeft ze helemaal gelijk in. En je vraagt je dan ook af: moet ik iemand dat geluk afpakken?

De kracht van Ogilvie is dat hij inderdaad precies weet wat mensen nodig hebben. De verslaggever van de Vara is nerveus. Geen wonder, ze wil hem er in laten tuinen, maar je weet toch niet zeker of hij dat door heeft. En waar speelt Ogilvie op in? Op haar onzekerheid. Hij voelt een enorme hoeveelheid energie en liefde en hij laat haar opa zeggen dat ze vertrouwen in zichzelf moet hebben en haar eigen keuzen moet maken. Dan voel je je toch echt gesteund en je bent Ogilvie dankbaar dat hij dat contact voor jou heeft gelegd.

Zesde zintuig

Derek Ogilvie heeft als het ware een zesde zintuig ontwikkeld om precies aan te voelen waar mensen mee zitten. Dat zesde zintuig ontwikkelen kleine kinderen vooral tussen de 6 en 18 maanden. Bij mijn cliënten die op die sociaal-emotionele leeftijd zijn blijven steken zeg ik wel eens: “Het zijn de beste psychiaters van Nederland, ze voelen feilloos aan hoe wij ons voelen.”

Bewonderaars

Ik denk en vrees ook een beetje dat Derek Ogilvie die gave bezit. Psychiater J.S. Reedijk schrijft in zijn inmiddels klassiek geworden werk Psychiatrie het volgende: “Het contact met mensen gaat gepaard met veel vertoon van charmes. De persoon heeft behoefte aan bewonderaars, hij kan niet zonder het constante applaus van volle zalen.

Een deel van deze mensen leeft van het succes dat de zelfverzonnen verhalen hebben. Het gaat hierbij om mensen die als het ware verslaafd zijn geraakt aan het fantaseren en die daardoor overtuigd zijn geraakt van de juistheid van hun beweringen.”

Eenzaam

In feite, zegt Reedijk, zijn deze mensen heel alleen. Hun gedrag is een gevolg van de onmacht om werkelijk persoonlijk contact te maken. Als hun schijnwereld ontmaskerd wordt gaan ze óf op een andere manier tóch door, óf ze reageren met een diepe depressie als het gefantaseerde gebouw instort.

Ziehier de wereld die we iedere keer zien in Opgelicht. Charmante mensen waar iedereen in gelooft en die ondertussen de ander financieel en emotioneel kaal plukken.

Als ik de uitzendingen van Derek Ogilvie zie kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de kans groot is dat ook hij fantasie en werkelijkheid behoorlijk door elkaar laat lopen….

http://www.youtube.com/watch?v=Rr4brd4lF4k

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Derek Ogilvie ontmaskerd? (2)”

  1. Boeiend, vind ik het wel. En eigenlijk heeft die man gewoon ook een groot talent, zo’n zintuig…. Ik doe het hem niet na. Ik word dan ook nooit een goed oplichter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.