Stop met al die regels!

“Zodra iemand hier binnen komt is hij een bespreekgeval met een zorgplan.
Door alle regels en procedures hebben we het leven uit hun leven gehaald. Dat moet veranderen.”

Aan het woord is mevrouw Nijlunsing van verzorgingshuis en verpleeghuis De Hoven in Noord-Groningen.

De Hoven stelt tegenwoordig de bewoners en hun achtergrond centraal. “Ze roken, ze drinken en ze eten graag stamppot met vette jus. De regels verlangen dat we hen dagelijks gevarieerd voedsel voor zetten en dat we hen veel laten bewegen. En ze waren altijd gewend om kliekjes te bewaren. Dat mag niet van de Keuringsdienst van waren, maar wij bakken het lekker weer voor ze op als dat verantwoord is. Waarom zouden ze al die gewoonten achter zich moeten laten omdat ze bij ons zijn komen wonen?”

De Hoven wil ook af van allerlei andere zorg. Waarom moeten bewoners standaard gewogen worden? Gebeurde dat thuis ook? Moeten ze wel van die vragenlijsten invullen zoals ‘hoe vaak huilt u eigenlijk?’ En dat gedoe over een bedrek met al die protocollen en papierwinkel daarom heen? Gewoon even goed overleggen en verder niet moeilijk doen

Inmiddels zijn de eerste onderzoeksresultaten van De Hoven bekend. Bewoners hadden het idee dat ze gevangen zaten en medewerkers verscholen zich achter protocollen. Nu is de sfeer anders. Iedereen is vrolijker en toegankelijker. Mensen kunnen meer van elkaar hebben. En werknemers durven creatiever te zijn, meer initiatief te nemen…”.

N.a.v. een artikel in het Nederlands Dagblad van vrijdag 25 november

Meer informatie vind je op: http://www.dehoven.nl/index.php?id=255/Zorg+Zonder+Regels.htm

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

6 gedachten over “Stop met al die regels!”

  1. Ik heb het artikel met veel belangstelling gelezen, dat moet een genot zijn om daar te wonen EN om te werken:) Zeker na een dag bezig geweest te zijn met alle ‘protocol-wensen’………. Als die maar in orde zijn, want stel dat de inspectie komt…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: