Halve Poes, Treinpoes en Palliatieve Poezenzorg

Enkele lezers wilden iets meer weten over Poes.

Poes werd in het voorjaar van 1995 geboren op het eiland Texel. Ze kreeg als naam Poes en dat is zo gebleven.

Twee jaar later kwam ze in het dierenasiel van Den Helder terecht, omdat het nieuwe vriendje van het vrouwtje van Poes niet van katten hield. Ik zou het vriendje er uit zetten, maar in dit geval werd Poes er uit gezet.

Zoon Anne en zijn vader waren op zoek naar een aaibare poes, omdat poes Juul een paar maanden eerder was overleden. En Anne en Poes, dat bleek liefde op het eerste gezicht te zijn.

Inmiddels is Poes ruim 16 jaar oud. Zoals iedere poes gaat ook poes Poes haar eigen gang. Dat maakt poezen zo leuk. We mogen het gedrag af en toe een heel klein beetje bijsturen. Dat doet Poes omdat ze ons nog een beetje het idee wil geven dat we ook enige invloed op haar hebben.

Poes heeft een ingebouwde antenne voor onze rust of onrust. Zolang wij onrustig zijn heeft Poes de neiging om achter ons aan te lopen. Besluiten we eindelijk om toch eens te gaan zitten, dan komt Poes bij ons zitten en tikt met haar poot tegen een arm aan omdat ze geaaid wil worden.

Waar Poes een grote hekel aan heeft is de poezenmand. In die mand miauwt ze moord en brand. Maar ze vindt het prima om zonder mand mee op reis te gaan. Af en toe was ze een heuse treinpoes. Vanaf het tafeltje bestudeerde ze het Noordhollandse landschap.

Sinds enkele jaren vertoont Poes een aantal ouderdomskwalen. Jarenlang probeerden we wat van haar gewicht af te krijgen, maar dat lukte nauwelijks. Het effect was een heftig klagende Poes die maar niet af wilde vallen. Drie jaar geleden kelderde het gewicht opeens, we hielden bijna een halve Poes over. Na een aantal onderzoeken bleek Poes het aan haar schildklier te hebben. Ze kreeg dure pillen en een nog duurder dieet.

De afgelopen zomer ging het zo slecht met Poes dat de dierendokter ons voorstelde om na te gaan denken over palliatieve poezenzorg. Dat liet Poes zich geen twee keer zeggen. Ze was nog niet van plan om naar de poezenhemel te vertrekken. In hoog tempo klom ze uit het dal omhoog en ging opeens twee blikjes voer per dag eten. Wel de duurdere merken, want goedkoop voer wil ze niet…

En zo is Poes weer nadrukkelijk met haar charmes aanwezig in ons huis… Opvallend is daarbij de manier en de plek waarop ze gaat liggen als wij aan tafel zitten. Volgens een soort meetkundige formule ligt ze op een bepaalde afstand tot ons beiden (de één verder dan de ander) op de houten vloer te wachten totdat wij weer in beweging komen…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Halve Poes, Treinpoes en Palliatieve Poezenzorg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.