Asperger: jonger of ouder

Het voorstel is dat de aparte diagnose Syndroom van Asperger gaat vervallen in het komende spoorboekje van de psychiater: de DSM-V.

Het Syndroom van Asperger is één van de diagnoses die vallen onder het zogenaamde autistisch spectrum. Mensen met Asperger hebben vaak een goed taalgebruik, waardoor ze hun beperkingen op sociaal gebied vaak camoufleren.

Er wordt beweerd dat austisme (en daarmee ook het Syndroom van Asperger) vooral bij mannen voor komt (75% zou man zijn). Henny Struik stelt in haar boek ‘Niet Ongevoelig’ dat dit syndroom net zo veel bij vrouwen voor komt.

De laatste jaren krijgt de diagnose Asperger veel aandacht. Ten onrechte wordt vaak beweerd dat hoogbegaafdheid en Asperger samen zouden vallen.

Ook een misverstand is dat kinderen met Asperger het liefste alleen zijn en niet met anderen samen willen of kunnen spelen. Vaak willen ze erg graag contact, maar hoe maak je contacten met mensen die per definitie onvoorspelbaar zijn? Ik maak hierbij wel de kanttekening dat autisme (en ook Asperger) in allerlei gradaties bestaat.

Kinderen met Asperger maken vaak contact via bepaalde meer intellectueel getinte thema’s die tot obsessies kunnen worden. Ze vinden elkaar bijvoorbeeld in het bestuderen van sterrenbeelden, prehistorische dieren of treinen.

Daarnaast valt vaak op dat ze met jongere kinderen spelen. Met leeftijdgenoten contact opbouwen is voor hen veel moeilijker. Soms zie je een kind met Asperger de leiding hebben over een aantal jongere kinderen. Dat komt doordat ze over jongere kinderen controle kunnen hebben. Het spel gaat goed zolang zij maar de controle hebben.

Aan de andere kant zijn er kinderen met het Syndroom van Asperger die sterk naar volwassenen trekken. Ze bezoeken graag hun opa en oma en kunnen daar hun verhalen kwijt aan iemand die luistert. Ook in deze situatie gaat het uiteindelijk om de controle.

Iets echt samen doen en samen delen (communicatie betekent letterlijk: iets samen delen), dat is voor mensen met autisme erg moeilijk. Dat is geen onwil, maar onmacht.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Asperger: jonger of ouder”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.