Roots


Vandaag was de jaarlijkse familiedag van Tineke’s broers en zussen.
Hoewel ik slechts aangetrouwd ben mocht ik wel mee.
Deze dag was de familie op zoek naar de wortels, oftewel de roots, zoals ze zeggen aan de overkant van het water.

Tineke’s ouders groeiden op rond en op het terrein van De Glind, een instelling waar kinderen in pleeggezinnen geplaatst werden die op het terrein van die instelling woonden. Het was destijds een zeer moderne vorm van zorg, geen grote groepen kinderen met wisselende begeleiding, maar gezinshuisouders met eigen kinderen en pleegkinderen.

Deze instelling heette oorspronkelijk de Rudolphstichting en werd gefinancierd door de Gereformeerde Kerken. Centraal op het terrein staat dan ook een kerkgebouw.

De geboortehuizen van beide ouders zijn verdwenen, er zijn andere huizen voor in de plaats gekomen.

Daarna voerde de tocht verder naar Barneveld. Daar zijn de oudste drie kinderen geboren. Daarom zijn deze kinderen ook nogal kippig, ze hebben alledrie een leesbril. De geboorteplaats Barneveld verklaart ook waarom deze familieleden zo kunnen kakelen.

Helaas blijkt ook het geboortehuis van Tineke (de jongste Barnevelder) door een bulldozer plat te zijn gewalst. Ter plekke werd ik overigens ook nog bijna door een auto aangereden. Daarom gingen we maar snel naar het plaatselijke bowlingcentrum.

Eén familielid belandde hardhandig óp de baan, veel ballen belandden in de goot, maar er werd twee uur lang stevig een competitie uitgevochten, waarbij de aangetrouwde leden en de eigen familie elkaar goed in evenwicht hielden.

Om zeven uur was het tijd om weer de trein terug naar Alkmaar te nemen…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.