Ik hoor het aan je stem

Als ik mijn moeder bel kan ik binnen enkele seconden (als ze tenminste de telefoon opneemt) een inschatting maken hoe ze zich voelt.

Bij sollicitatiegesprekken (b)lijkt de stem een bijzonder belangrijke indicator te zijn welke kans de sollicitant maakt. Een onprettige stem maakt dat de kansen van de sollicitant direct kelderen.

De stem zegt erg veel over hoe iemand ‘in elkaar steekt’. Bepaalde persoonlijkheidsstoornissen hoor je soms zelfs al aan de stem (al moet je daar natuurlijk wel mee uitkijken).

Maar ook wisselende stem-mingen (!) kun je vaak goed horen als je iemand hoort spreken. Wat te denken van de vrouw die op een bepaald moment opeens met een hoge kleine meisjesstem gaat praten?

Over die stem is een bijzonder boek veschenen van de hand van Elizabeth Ebbink. Ze is professioneel opera-zangeres en psycholoog.

Ebbink heeft o.a. onderzoek gedaan naar toonhoogtes bij vrouwen. In de loop van enkele decennia is de stem van vrouwen lager geworden, minder sopraan en meer alt. Dat heeft vermoedeliijk te maken met de positie van de vrouw in de samenleving.

Een hoofdstuk besteedt aandacht aan wat er met je stem gebeurt als je gespannen bent (hoger, sneller, minder pauzes, snellere en hogere ademhaling, harder of juist zachter).

Een ander hoofdstuk zet types stemmen op een rijtje, wat die stem zou kunnen betekenen in relatie tot de persoonlijkheid en hoe zo’n stem over komt. Door het publiek vaak als negatief ervaren stemkarakteristieken zijn bijvoorbeeld: geknepen (= tegenwerkend, emotioneel onzeker), dun (= onrijp, onvolwassen), kelig, hees (= dwangmatig, controlerend, vasthoudend).

Ebbink beschrijft ook een groot aantal bekende Nederlandse stemmen. Dat doet ze op een aardige manier, ik noem slechts een paar opvallende kritische noten die ze kraakt.

De indruk die Femke Halsema maakt wordt beïnvloed door haar stemtechniek: weliswaar betrokken, maar ook bekakt, als een geaffecteerde grachtengordelsocialist. Marijke Helwegen blijft door haar stem een jong meisje, voor altijd. Prins Willem Alexander is een prettige lage Leidse korpsbal. Linda de Mol is een warmvoelend kindvrouwtje en Brigitte Kaandorp heeft de stem van een kranig slachtoffer van een harde wereld.

Er staat nog veél en véél meer in het boek, zoals over het effect op anderen van dialecten. En last but not least: een stoomcursus stemtechniek.

Via QR-codes kun je op You Tube passende voorbeelden vinden. Maar hoe je dat doet, daar heb ik geen idee van.

Ik doe er maar even het zwijgen toe, anders zou mijn stem mij verraden…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Ik hoor het aan je stem”

  1. Wat betekent privacy nu nog? Je kunt ook haast niets meer verbergen tegenwoordig; zien het niet aan je neus of voelen ze het niet al op hun klompen aan dan horen ze het wel aan je stem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.