Vers van de pers: Mondzorg


Het kostte een jaar studie en werk, vooral voor de auteur en eindredacteur, Dyonne Broers.

Dyonne is angsttandarts en tandarts gehandicaptenzorg. Tevens is ze directeur zorg bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam.

Als orthopedagoog werk ik al jarenlang met haar samen als het gaat om behandeling van patiënten met een verstandelijke beperking of met andere complexe problematiek.

SBT is dan ook één van mijn werkgevers. Na een ongewenst oponthoud van negen maanden (als gevolg van een ongeval) ga ik daar maandag weer aan de slag.

Mondzorg bij mensen met een beperking is een echt standaardwerk geworden, volop medische informatie, aandacht voor pedagogische aspecten en communicatie, tandheelkundige diagnostiek, specifieke vraagstukken bij bepaalde syndromen, terwijl ook juridische aspecten een plek krijgen (bijvoorbeeld: mag je iemand tegen zijn wil in behandelen?).

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: