Vrouwen en autisme


Een aantal weken geleden verscheen bij Uitgeverij Kok het boek Niet Ongevoelig (over vrouwen met autisme).

De auteur, Henny Struik, heeft zelf de diagnose autisme gekregen, evenals haar man én haar dochter. Dat moet dus een ‘bijzonder gezin’ zijn.

Er wordt altijd vanuit gegaan dat er veel meer autistische mannen dan autistische vrouwen zijn. Bekende onderzoekers op het gebied van autisme beweren zelfs dat autisme een typisch mannelijke eigenschap is.

Daar denkt Henny Struik heel anders over. Ze gaat er min of meer vanuit dat autisme evenveel bij vrouwen als bij mannen voor komt. Als je haar redenering volgt zouden er mogelijk 300.000 mensen met autisme zijn in Nederland.

De reden waarom autisme bij vrouwen zo weinig wordt gediagnosticeerd is volgens haar dat autisme er bij vrouwen anders uit ziet dan bij mannen. Daardoor wordt autisme bij vrouwen niet vaak herkend. Men spreekt bij vrouwen bijvoorbeeld eerder over een persoonlijkheidsstoornis (bijvoorbeeld borderline). Daardoor ziet men het onderliggende autisme over het hoofd.

Met de titel van het boek ben ik het helemaal eens. De meeste mensen met autisme zijn niet ongevoelig, maar juist overgevoelig. Ze weten echter geen vorm te geven aan hun gevoeligheid.

De redeneringen die ze vervolgens volgt in haar boek zijn intrigerend, maar ze roepen ook vragen op. Wordt er niet teveel naar het autisme toe geschreven?

Achter in het boek zit een vragenlijst met honderd vragen. Deze lijst is niet wetenschappelijk getoetst, het is een proef. Ik heb de vragen in deze lijst beantwoord.

Daar komt uit dat ik veel overeenkomsten vertoon met vrouwen die gediagnosticeerd zijn met een stoornis binnen het autistisch spectrum.

* Dat kan natuurlijk komen omdat ik een man ben en dus sowieso met autistische eigenschappen behept schijn te zijn.

* Het kan ook komen doordat ik misschien nogal wat vrouwelijke eigenschappen heb (als man tussen ruim honderd vrouwelijke collega’s).

* Een verklaring zou ook nog kunnen zijn dat de vragenlijst toch te ruim is en dat daardoor het autisme nogal wordt opgerekt…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Vrouwen en autisme”

  1. Ik ken inderdaad een vrouw die op grond van dit boek zichzelf tot autist heeft uitgeroepen. Ze vertelt het overal, dit boek MOET je lezen. Ik twijfel er een beetje aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.