Bijna 89

Vandaag was ik weer een dag bij mijn moeder.

Ze wordt een dagje ouder. Maar volgens haar wordt iedereen een dagje ouder. Ze wordt ook steeds kleiner, maar in haar beleving worden de kastjes steeds hoger.

“Ik ben bijna alles van vroeger vergeten” zegt mijn moeder.

We gaan een aantal foto’s van onze fietsvakantie langs de Bodensee bekijken.

Konstanz, zegt mijn moeder, dat ligt toch in Baden Württemberg? In die deelstaat ligt toch ook Baden Baden?

Oh ja, Insel Mainau. Daar zijn Vader en ik nog geweest in 1979. We gingen er met de bus naar toe. Het was een speciale busreis vanuit ons hotel. Prachtig was dat, al die bloemen.

Maar de Bodensee, is dat hetzelfde als het Meer van Konstanz? En even verderop is toch de waterval van Schaffhausen? Daar zijn we toen niet aan toegekomen.

Prachtig, al dat hout op die gevels. Dat vond ik ook zo mooi. Vader liep dan door, maar ik wilde ze allemaal bekijken.

En daar zijn we nog langs gekomen met de trein naar Winterthur. We zijn toen nog met een kabelbaan de berg op gegaan. We zagen allemaal Murmeltieren, hé, hoe heten die beesten nu in het Nederlands? Maar vader zag ze niet. Die lette op andere dingen.”

Hoezo: alles vergeten van vroeger?

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Bijna 89”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.