(FI) – ADHD en het eliminatie-dieet

“Een dieet? Ik begin er niet aan. Dat is me veel te veel werk”. Aldus de moeder van twee zoons die ADHD zouden hebben.

Eerder in het gesprek had de moeder gezegd dat haar kinderen echt gehandicapt waren door hun afwijking en dat ze daarom ook echt medicijnen nodig hadden.

Ik vroeg me af hoe de moeder zou reageren als haar kinderen een ernstige lichamelijke beperking zouden hebben. Zou ze dan ook zeggen: “Een rolstoel? Ik begin er niet aan! Dat is me veel te veel werk!”

Maandag promoveert – als ze tenminste dit weekend niet van de trap valt – Lidy Pelsser op een onderzoek naar ADHD en dieët. Eerder al haalde ze de kranten met een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Volgens dat onderzoek zou twee op de drie kinderen met ADHD baat hebben bij het zogenaamde eliminatie-dieet. De verbeteringen treden trouwens ook op bij het zogenaamde oppositionele gedrag (ODD).

Het eliminatie-dieet begint met een heel streng diëet (dat inderdaad ingrijpend is voor een gezin), maar daarna worden er steeds voedingsstoffen toegevoegd om te kijken wáárop het kind nu precies reageert. Bij het ene kind kom je uiteindelijk op een weinig ingrijpend dieet uit, het andere kind vertoont mogelijk meer reacties op allerlei voedingsstoffen. Dan zit je dus aan een meer ingrijpend dieet vast.

Opmerkelijk is dat Pelsser niet op het spoor zit dat jaren lang werd gevolgd: suiker en kleurstoffen zijn de boosdoeners. Dat blijkt helemaal niet in die mate het geval te zijn bij ADHD en ODD.

Pelsser stelt dat het overgrote deel van het gedrag dat ADHD en ODD wordt genoemd te maken heeft met voeding: (food-induced – FI) ADHD of ODD, waarbij een dieet veel beter werkt dan pillen.

Daar is de farmaceutische industrie niet blij mee, want Ritalin en aanverwante artikelen vormen een goudmijn. ADHD is dan ook de meest gestelde kinderpsychiatrische diagnose.

Ook de oudervereniging Balans was zeer kritisch over de resultaten van het onderzoek. Waarom dat zo is zou op zichzelf al een nader onderzoek waard kunnen zijn. Vertrouwt men het onderzoek niet? Leunt Balans teveel op de farmaceutische industrie? Vindt men dat je het ouders niet moeilijk moet maken? (een pilletje is gemakkelijker dan een dieet). Overkomt Balans hetzelfde als wat Alvin Gouldner beschreef in zijn artikel The secrets of Organisations? (een verborgen agenda hanteren om de belangen van de vereniging veilig te stellen). Je mag best verwachten dat een oudervereniging kritisch is, maar ze mogen toch ook blij zijn met iedere mogelijk zicht op verbetering.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.