Unfall in Deutschland

Op 20 februari werd ik in Euskirchen in Duitsland van mijn sokken en mijn fiets gereden.

De turbo-automobilist negeerde een stopbord. Ik dacht dat hij zou stoppen, maar hij gaf juist gas.

Met een harde klap belandde ik op het asfalt. Ik dacht eigenlijk dat de schade wel mee viel, en dat ik mijn weg kon vervolgen, desnoods lopend met mijn fiets. Maar mijn voet bleek achterstevoren onder aan mijn been te hangen. Dan klopt er meestal iets niet.

Na een week ziekenhuis in Duitsland belandde ik in Nederland nog een keer in het ziekenhuis. Daarkreeg ik een brief, of meer: een aanmaning. Ik had een grote schade aan een auto aangericht. Na een week weer een bericht: ik moest meteen betalen.

De automobilist uit Zülpich had namelijk geconstateerd dat ik aan de verkeerde kant van de weg fietste. Dat had hij trouwens ook al als eerste opmerking tegen mij gezegd toen ik op straat lag.

Voor mij was dat niet duidelijk, want 300 meter eerder moest ik naar links en nu weer naar rechts, maar de borden waren voor mij niet eenduidig. Bovendien was er aan de overkant geen fietspad en aan de linkerkant wel.

Inmiddels stond er in Der Spiegel een artikel over de enorme strijd die er tussen fietsers en automobilisten aan de gang is in Duitsland. Dat leidde in de eerste vijf maanden van dit jaar tot bijna 170 fietsers die de klap niet overleefden en tot ruim 5000 zwaargewonde fietsers (daar val ik volgens de statistiek ook onder).

Maar Der Spiegel constateert vooral dat verkeersregels en rechtsspraak in Duitsland helemaal niet zijn ingesteld op de enorme groei van het aantal fietsers in dat land. De auto raakt bij jongeren uit, het aantal fietsers neemt enorm toe. Volgens Der Spiegel is in plaats van de ster van de Mercedes nu de fiets met 33 versnellingen daar het statussymbool.

Ondertussen moet ik me in november voor de Duitse rechter verantwoorden vanwege het ernstig vernielen van een auto. Over mijn schade (zoals een half jaar niet kunnen werken) heb ik nog niemand in Duitsland gehoord.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Unfall in Deutschland”

 1. Heb je enig idee hoe je kansen zijn Henk?
  Heb je een advocaat?
  Het lijkt me nl moeilijk om je gelijk te halen……..
  Sterkte in die strijd.
  Gelukkig kan je weer fietsen, want je zult ongetwijfeld af en toe gedacht hebben: zal ik dat ooit nog kunnen………..
  Gon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.